Popratne aktivnosti ovogodišnjeg JobFAIR-a

Popratne aktivnosti ovogodišnjeg JobFAIR-a

Pored direktnog razgovora s kompanijama, u sklopu Sajma očekuje vas pripremljen set popratnih aktivnosti kojima sebe možete spremiti za ostavljanje pozitivnog dojma.

Sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije “JobFAIR ‘18 - Iskoristi svoju šansu” ove godine će se održati u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, 5. i 6. novembra. JobFAIR ove godine slavi svoj 10. rođendan i priprema bogat sadržaj. Kao i do sada, posjetioci će imati priliku ostvariti direktan kontakt s predstavnicima kompanija i informisati se o novim radnim mjestima i tržištu rada. Pored toga, JobFAIR nudi nekoliko popratnih aktivnosti: Radionica poslovne komunikacije, Vrijeme za predstavljanje, CV/LinkedIn radionica, Open Space Technology, Career Speed Dating.

Ukoliko želite da napravite prve korake prema uspješnoj karijeri, za početak morate napisati biografiju. Dobro napisana biografija je vaša odskočna daska u poslovni svijet. CV predstavlja prvi kontakt između vas i vašeg potencijalnog budućeg poslodavca. Na CV/LinkedIn radionici možete naučiti kako napisati CV koji će ostaviti dobar prvi utisak i istaknuti sve vaše kvalitete, te saznati zbog čega je važno imati dobro kreiran profil na sve popularnijoj društvenoj mreži LinkedIn.

Pri kreiranju prostora za uspješnije pregovaranje, povećanju produktivnosti u komunikacijskim prilikama veliku ulogu ima poslovna komunikacija. Sposobnost kvalitetne poslovne komunikacije stječe se učenjem i konstantnim radom na sebi. Tokom 29., 30. te 31. oktobra, održati će se Radionica poslovne komunikacije. Prisustvom na ovoj radionici, svoju posjetu JobFAIR-u možete učiniti znatno produktivnijom, jer će radionica učesnicima omogućiti:

- pravilno razumijevanje komunikacije - na koji način primati, organizirati i koristiti informacije iz okoline

- poboljšanje verbalne i neverbalne komunikacije - kako se prilagoditi razgovoru opažajući verbalnu i neverbalnu komunikaciju sugovornika

- unapređenje stilova komuniciranja - kako prilagoditi svoju komunikaciju u odnosu na tip sastanka, jedan na jedan ili grupni sastanak.

Učešće na radionici je besplatno, a prijave su otvorene do 20.10. i prijaviti se možete putem forme.

Ukoliko ste pozvani ste na razgovor za posao i ne znate šta očekivati, niti kako da se ponašate, Career Speed Dating je radionica koja može riješiti taj problem. CSD je radionica “brzih intervjua” koje prijavljeni učesnici imaju sa predstavnicima kompanija. Učesnici razgovaraju sa nekoliko kompanija samo pet minuta. Međutim, prvih pet minuta je dovoljno da se ostvari upečatljiv prvi utisak i poslodavac može odlučiti da li ste Vi prava osoba za traženu poziciju. Ovo je idealna prilika da vidite koje su vaše jače strane, a na kojim vještinama trebate još raditi.

Ukoliko Vas zanima čime se pojedine kompanije bave i na koji način rješavaju probleme, onda je Open Space Technology radionica za Vas. OST je interaktivna radionica studenata sa predstavnicima kompanija u kojoj oni zajednički učestvuju u rješavanju problema s kojima se kompanije svakodnevno susreću. Ovom prilikom, kompanije imaju mogućnost da pokažu način rada svoje kompanije, tematike kojima se bave te tehnologije koje koriste za ostvarenje svojih ciljeva. S druge strane, studenti imaju mogućnost da izraze svoje kritičko mišljenje, daju ideju za rješavanje nekog problema te se samim tim budu primjećeni od strane predstavnika kompanija.

Tradicionalno, kompanije imaju Vrijeme za predstavljanje, gdje imaju priliku da na bilo koji način predstave svoj rad potencijalnim uposlenicima, poslovnim partnerima ili klijentima. Ovo je prilika za sve posjetioce da se na što bolji način upoznaju sa kompanijom i možda saznaju informacije kojih se ne bi sjetili pitati na Sajmu.

Više o JobFAIR-u možete pronaći na zvaničnoj stranici: www.jobfair.ba, gdje možete ostaviti i svoj CV. Također nas možete pratiti i na Facebook, Instagram i LinkedIn profilima.