FAQ

JobFAIR je sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije.
Sajam se ove godine održava 01. i 02. novembra, od 9h do 17h, u online formatu.
Ne, ulaz za sve posjetioce je besplatan.
Zbog činjenice da je ovogodišnji Sajam u online formatu, za učešće na aktivnostima prije Sajma, posjeti Sajma i aktivnostima tokom Sajma, potrebno se prethodno prijaviti. Sve informacije bit će dostupne na našoj web stranici.
U mjesecu oktobru bit će održan program “JobFAIR ‘20 - Edukativni program”, koji obuhvata webinare, podcaste, CV radionicu, LinkedIn radionicu te Radionicu poslovne komunikacije. Osim sajamskog karaktera, tokom dva dana održavanja, JobFAIR nudi i popratne aktivnosti u vidu prezentacija kompanija, radionica Career Speed Dating (CSD) i Open Space Technology (OST).
U online formatu, tokom mjeseca oktobra, održati će se “JobFAIR ‘20 - Edukativni program”, u sklopu kojeg će biti obrađene razne teme kroz koje će se učesnici spremiti za izlazak na tržište rada, unaprijediti svoje kompetencije i steći uvid u to šta se od njih očekuje u ulozi kandidata za posao.
Za učešće u pojedinim aktivnostima programa potrebno se prethodno prijaviti. Sve informacije o načinu prijave kao i terminima bit će objavljene na našoj web stranici.
Webinari - kroz online predavanja bit će obrađene razne teme od značaja za mlade koji žele da se istaknu na tržištu rada i unaprijede svoje kompetencije. Za učešće u webinarima potrebno se prethodno prijaviti. Prijave će biti otvorene uskoro.

Podcasti - kroz razgovore sa istaknutim ličnostima iz struke, slušaoci će steći uvid u to šta ih očekuje izlaskom na tržište rada, kako se nositi s predstojećim izazovima i kako pronaći motivaciju u izgradnji uspješne karijere.
Kako bi se povećala produktivnost u komunikacijskim prilikama i kreirao prostor za uspješnije pregovaranje, u sklopu ovogodišnjeg JobFAIR-a, održati će se sesije radionice na temu poslovne komunikacije, koja će učesnicima omogućiti: pravilno razumijevanje komunikacije - na koji način primati, organizirati i koristiti informacije iz okoline poboljšanje verbalne i neverbalne komunikacije - kako se prilagoditi razgovoru opažajući verbalnu i neverbalnu komunikaciju sugovornika unapređenje stilova komuniciranja - kako prilagoditi svoju komunikaciju u odnosu na tip sastanka, jedan na jedan ili grupni sastanak.
Za učešće u radionici potrebno se prethodno prijaviti.

Prijave će biti otvorene uskoro.
CV radionica je prilika da studenti dobiju upute i savjete na koji način kreirati CV koji će na najbolji način oslikavati njihove kompetencije, kako bi povećali šanse za pronalazak zaposlenja. Za učešće u radionici potrebno se prethodno prijaviti.

Prijave će biti otvorene uskoro.
LinkedIn radionica je prilika za učesnike da se informišu kako kreirati LinkedIn profil, kako ga na profesionalni način oblikovati te kako se osim pronalaska posla povezati s kolegama iz struke i na koji način to raditi. Za učešće u radionici potrebno se prethodno prijaviti.

Prijave će biti otvorene uskoro.
OST je koncept inovativnih i interaktivnih radionica koji studentima, diplomcima i predstavnicima kompanija pruža priliku da razgovaraju o aktuelnim temama iz poslovnog svijeta te načinima rješavanja problema s kojima se kompanije svakodnevno suočavaju. Predstavnici kompanija imaju mogućnost da kroz teoretski ili praktičan način prikažu rad svoje kompanije i tehnologije pomoću kojih dolaze do željenog cilja, dok studenti imaju priliku doprinijeti kreativnom rješavanju problema i razgovarati sa stučnjacima iz vodećih kompanija. . Za učešće u radionici potrebno se prethodno prijaviti.

Prijave će biti otvorene uskoro.
CSD je idealna i jedinstvena prilika da kroz kratki intervju sa predstavnicima kompanija uvidite da li ste “kliknuli” na prvu sa potencijalnim poslodavcem. Ova aktivnost studentima pruža mogućnost da obave prvi razgovor za posao sa uposlenicima željene kompanije te se predstave i istaknu iz mase drugih kandidata. Za učešće na Career Speed Dating-u potrebno se prethodno prijaviti.

Prijave će biti otvorene uskoro.
JobFAIR posjeduje CV bazu kojoj imaju pristup svi partneri Sajma, tako da svoj CV možete ostaviti na sljedećem linku. Također, svoj CV možete ostaviti i tokom samog JobFAIRa, prateći uputstva i preporuke iz CV kutka.
Trenutno u bazi je preko 3400 biografija.
Cilj Sajma je da poveže zainteresovane kandidate sa njihovim potencijalnim poslodavcima te im pruži mogućnost za upoznavanje i maksimalnu interakciju, ali JobFAIR nažalost ne može garantovati posao svojim posjetiocima.
Organizator JobFAIR-a je Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC LC Sarajevo. Više o EESTEC-u možete pronaći na našoj web stranici, u sekciji “Organizator” ili na web stranici Udruženja.
Da, JobFAIR se na godišnjem nivou organizuje od 2008. godine, izuzev 2009. godine.
Kompanije koje učestvuju na JobFAIR-u su iz tehničko-tehnološke i ekonomske struke, a spisak svih kompanija možete pogledati na našoj web stranici, u sekciji Partneri.
Naravno, svake godine JobFAIR bilježi pozitivne reakcije javnosti a naš tim ostvaruje saradnju sa velikim brojem portala i medijskih kuća. Spisak svih medijskih partnera možete pronaći na našoj web stranici, u sekciji “Mediji”.
Ukoliko ste zainteresovani za saradnju, možete nas kontaktirati koristeći podatke iz sekcije Kontakt te ćemo Vam rado pružiti dodatne informacije o uslovima učešća i odgovoriti na moguća pitanja.