JobFAIR '22 - Iskoristi svoju šansu!

JobFAIR '22 - Iskoristi svoju šansu!

Tokom dva dana posjetioci Sajma će imati priliku kroz neformalni razgovor s predstavnicima kompanija saznati koje kompetencije vode do stalnog zaposlenja, ali i kako doći do prakse ili posla u nekoj od kompanija učesnica Sajma.

JobFAIR je sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije.

Nakon osvrta na prošlu godinu i praćenja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, udruženje studenata elektrotehnike EESTEC LC Sarajevo odlučilo je ovogodišnji Sajam zapošljavanja, “JobFAIR '22 - Iskoristi svoju šansu!”, održati potpuno uživo 7. i 8. novembra

Glavni cilj JobFAIR-a je pružanje prilike studentima i diplomcima tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije da se uvežu sa predstavnicima kompanija u Bosni i Hercegovini. Održavanje Sajma, četrnaesti put, dokaz je kvaliteta koji je prepoznat od sve većeg broja studenata i diplomaca, ali i vodećih kompanija u Bosni I Hercegovini. 

Tokom dva dana posjetioci Sajma će imati priliku kroz neformalni razgovor s predstavnicima kompanija saznati koje kompetencije vode do stalnog zaposlenja, ali i kako doći do prakse ili posla u nekoj od kompanija učesnica Sajma. Predstavnici kompanija učesnica Sajma će imati priliku da se upoznaju sa mladima koji predstavljaju potencijalne zaposlenike u njihovoj kompaniji, te vide njihovu spremnost na rad, dodatno učenje i napredovanje, a sve u cilju veće konkurentnosti na sve zahtjevnijem tržištu rada.

I ove godine će se održati popratne aktivnosti, kroz koje će studenti i diplomci imati priliku da unaprijede svoje vještine i izdvoje se od ostalih kandidata. Već u mjesecu oktobru bit će održan “JobFAIR ‘22 - Edukativni program”, koji obuhvata EESTEChat te radionicu poslovne komunikacije. 

Radionica poslovne komunikacije je radionica koja pruža priliku studentima i diplomcima da poboljšaju svoje komunikacijske vještine. S obzirom na to da većina nije imala prethodnog poslovnog iskustva, ovaj tip komunikacije predstavlja izazov za one koji tek koračaju poslovnim stazama.

Posjetioci će također imati priliku prisustvovati radionici Career Speed Dating (CSD), te novoj radionici Logic and work competencies (LWC) o kojoj  možete pročitati u nastavku članka. Obje radionice će se održati uživo.

Career Speed Dating je radionica koja simulira razgovor za posao u trajanju od samo 5 minuta. CSD omogućava studentima da se prvi put okušaju u razgovoru  za posao sa predstavnicima željenih kompanija te se uz svoje vještine izdvoje od ostalih. Na kraju razgovora, svi učesnici će dobiti povratne informacije od predstavnika kompanije i saznati čemu trebaju poraditi kako bi se spremili za buduće razgovore za posao. Ova radionica omogućava svim učesnicima da se suoče sa svojim strahom od poslovnog razgovora i lakše ga prevaziđu.

LWC Challenge predstavlja jedinstvenu priliku da učesnici radionice djelom pokažu svoje kompetencije i logičko razmišljanje. Kompanije će da kroz interaktivnu radionicu pružiti priliku učesnicima koji nisu vješti govornici i koji više vole pustiti  da djela “govore” umjesto njih. Svoj način testiranja biraju same kompanije, a putem rezultata testiranja učesnici će saznati  koje to tražene vještine već posjeduju i na kojim trebaju dodatno poraditi. Ovaj vid testiranja učesnika na odličan način povezuje kompanije sa studentima, te pruža uvid u očekivanja obje strane.

Vrijeme održavanja radionica, način prijave, kao i sam koncept Sajma bit će objavljeni na zvaničnoj web stranici projekta, www.jobfair.ba. Za sve ostale informacije pratite profile “JobFAIR ‘22 - Iskoristi svoju šansu!” na društvenim mrežama Facebook, Instagram, LinkedIn i Youtube kanalu.