Česta pitanja i savjeti za razgovor za posao

Česta pitanja i savjeti za razgovor za posao

Pored pružanja koraka ka zaposlenju, razgovor za posao predstavlja vrstu lične prezentacije. Tokom razgovora za posao najvažnije je biti iskren. Nipošto nemojte davati odgovore za koje mislite da bi poslodavac htio čuti. Istaknite se na Vama jedinstven način.

Vaše vještine i odnos prema radu, pored kvalifikacija koje imate za određenu poziciju na koju ste se prijavili, su mnogo bitne poslodavcu. Pitanja koja Vam uputi poslodavac prilikom razgovora za posao otkrivaju o Vašoj produktivnosti, samoinicijativi, radu u timu, pozitivnom/negativnom stavu, iskrenosti i slično.

U nastavku teksta Vam pišemo o čestim pitanjima i savjetima za razgovor za posao.

Recite mi nešto o sebi

Prvi razgovor za posao nakon završetka studija: U ovom dijelu potrudite se osvrnuti na najbitnije stavke iz Vašeg obrazovanja, stavke koje mislite da su najveća baza potrebna za gradnju karijere na poziciji za koju se prijavljujete. Možete navesti i projekte koje ste radili tokom školovanja te volontiranje u organizacijama.

Razgovor za posao nakon prvog zaposlenja: Obuhvatite sve ključne informacije vezane za Vaše radno iskustvo i obrazovanje. Možete se osvrnuti i na Vašu biografiju (CV), u toku razgovora.

Koje su Vaše prednosti/vrline a koje Vaši nedostaci/mane?

Ovo je jedno od najzanimljivijih pitanja koje Vam potencijalni poslodavac može postaviti. Odgovor na ovo pitanje je veoma važan poslodavcu, jer mu pokazujete koliko zaista sebe poznajete. Svaki čovjek posjeduje prednosti/vrline i nedostatke/mane. Stoga, nemojte okolišati s odgovorom, budite iskreni.

Šta smatrate svojim najvećim uspjehom i/ili postignućem?

Što se tiče ovog dijela odaberite jednu ili maksimalno dvije stvari, ciljano idite na to da su one Vaša lična postignuća. Potrudite se  istaknuti u masi drugih kandidata. Možete se osvrnuti na završavanje fakulteta, na projekte koji su doprinijeli Vašem ličnom napredovanju, kao i na uspjeh na prijašnjem radnom mjestu (ako ste već bili zaposleni). Naravno, ako ste se našli u nekoj životnoj situaciji koja je bila izazovna, a ipak ste se snašli, opišite je.

Zašto bismo trebali zaposliti upravo Vas? Što Vi možete učiniti za nas, a drugi kandidati ne mogu?

Šta Vas kao pojedinca čini posebnim, koje su Vaše najznačajnije prednost/vrline? Možete saznati šta poslodavac traži iz opisa posla u konkursu koji je objavljen. Nakon što se osvrnete na dio šta poslodavac traži, možete navesti nešto što ste uradili u svojoj dosadašnjoj karijeri. Navedite svoja najviša postignuće i korist koju je donijelo kompaniji (ako ste već bili zaposleni), udruženju u kojem ste volontirali (ako Vam je prvi razgovor za posao).

Zašto ste zainteresirani za rad u našoj kompaniji?

Ovo pitanje je namjenjeno da poslodavac “provjeri” koliko zaista poznajete njegovu kompaniju. Obavezno, prije razgovora za posao istražite kompaniju u kojoj se želite zaposliti.

Koji su Vaši ciljevi? Gdje se vidite za pet godina?

Naravno kako poslodavac želi provjeriti Vaše ambicije i odlučnost. Slobodno govorite o poslu koji biste voljeli raditi i različitim koracima koje ćete poduzeti prilikom ostvarivanja istih. Povežite to s pozicijom na koju ste došli na razgovor. Prikažite sebe kao ambicioznu i odlučnu osobu na svakom poslu. Pokažite kako želite učiniti najviše što možete kako biste došli do cilja.

Zašto želite raditi ovdje?

Pokažite poslodavcu kako ste razmišljali o ovom pitanju. Istražite vrijednosti kompanije, misiju, plan razvoja, te na osnovu toga recite Vaše mišljenje, stav kao i ciljeve i ambicije zašto želite raditi u kompaniji u koju ste došli na razgovor.

Nadamo se kako će Vam neki od savjeta i pitanja biti korisna.

U toku JobFAIR ‘20 bit će održana radionica koja simulira razgovor za posao, pod nazivom Career Speed Dating, gdje ćete moći neke od pitanja i savjeta u ovom članku primjeniti. Prijave će biti na zvaničnoj web stranici Sajma, www.jobfair.ba, kao i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn.

Očekujemo vas!