Zašto je važno kvalitetno motivaciono pismo?

Zašto je važno kvalitetno motivaciono pismo?

Ko ste Vi? Zašto ste Vi bolji od ostalih kandidata? Zašto ste baš Vi prava osoba za ovaj posao/praksu? Zašto da baš Vas poslodavac uposli na datu poziciju? To su samo neka od pitanja na koje je potrebno dati odgovor u motivacionom pismu. Motivaciono pismo Vas može izdvojiti iz gomile drugih kandidata.

Često se potcjenjuje značaj motivacionog pisma, te se na taj način smanjuje mogućnost pronalaska posla ili prakse. Motivaciono pismo predstavlja određeni vid obraćanja poslodavcima i ono je poveznica između CV-ja i oglasa za posao. Ukoliko je kvalitetno napisano može pokriti nedostatak određenih vještina, naglašavanjem postojećih kroz opis relevantnog iskustva koje imate, kao i željom za napretkom i usvajanjem novih znanja i iskustava.

Glavni cilj motivacionog pisma jeste pružanje informacija o vještinama i kompetencijama objedinjenih u jednu cjelinu. Naravno, svaka organizacija i kompanija traži ljude koji zaista imaju želju raditi s njima, kao i ljude s određenom dozom strasti prema svojoj profesiji, te je motivaciono pismo savršeno mjesto za demonstraciju vašeg interesa za struku i rad u toj kompaniji/organizaciji.

Svako motivaciono pismo treba se odnositi na zahtjeve konkursa i prirodu posla. Njime ističete radnu etiku, kao i posvećenost detaljima, ličnije je nego CV i može probuditi određenu emociju kod poslodavca te uticati na njegovu odluku. Upravo je zbog toga veoma bitno znati kako se motivaciono pismo koristi za samo jednu prijavu. Potrudite se formulisati pismo prilagođeno konkursu, jer orginalno motivaciono pismo uveliko povećava vaše šanse za zaposlenje, što naravno i nije slučaj pri korištenju generičkog, za sve konkurse. Takvu praksu bi trebalo u potpunosti izbjegavati.

Svakako treba naglasiti kako se motivaciono pismo treba sastojati iz četiri dijela:

Kontakt informacije

- Vaše kontakt informacije

- Informacije o osobi/kompaniji kojoj je pismo namijenjeno

Uvod

- Sadrži osnovne informacije o vama (ko ste Vi, čime se bavite)

- Za koju poziciju se prijavljujete? Kako ste saznali za istu?

- Zbog čega se prijavljujete? Ovaj dio treba sadržavati neki generalni razlog vaše motivacije za prijavu, te povezati uvod s glavnim dijelom motivacionog pisma

Glavni dio

- Sadrži informacije o Vašim profesionalnim postignućima, ličnim osobinama i vještinama koje posjedujete, a koje su bitne i relevantne za datu poziciju

- U ovom dijelu se trebate fokusirati na činjenice o Vama

- Ukoliko je to moguće, koristite metriku za Vaša postignuća (npr. “Održao sam preko 200 sati vezanih za neke vještine u periodu od 3 godine.”)

Zaključak

- Spomenuti buduće planove

- Zahvala čitaocu

- Potpis

Pisanje motivacionog pisma nije jednostavna stvar. To nije nešto što možete tek tako naučiti čitanjem jednog članka, te niko nije napisao savršeno motivaciono pismo samostalno iz prvog pokušaja. Neke od ključnih riječi na koje trebate obratiti pažnju prilikom pisanja pisma su: postigao, poboljšao, kreirao/stvorio, riješio, utjecao, povećana/smanjena, ideje.

Iz tog razloga vas pozivamo da prisustvujete našoj CV radionici na kojoj ćemo ovu temu (i mnoge druge) razraditi u sitnije detalje, što će Vam definitivno uveliko pomoći prilikom građenja Vaše karijere. CV radionica će se održati na početku mjeseca novembra, a više informacija ćete moći saznati na zvaničnoj web stranici Sajma, www.jobfair.ba, kao i društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn.

Očekujemo vas!