JobFAIR '20 - Iskoristi svoju šansu!

JobFAIR '20 - Iskoristi svoju šansu!

Želiš napredovati i učiniti prvi korak ka uspjehu? Vrijeme je da iskoristiš svoju šansu! - JobFAIR ‘20 je idealna prilika za to!

JobFAIR je sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije.

Nakon dužih razmatranja i praćenja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, udruženje studenata EESTEC LC Sarajevo odlučilo je ovogodišnji Sajam zapošljavanja, "JobFAIR '20 - Iskoristi svoju šansu!", održati u jednom novom formatu, online formatu, 9. i 10. novembra.

Glavni cilj JobFAIR-a je pružanje prilike studentima i diplomcima tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije da se uvežu sa predstavnicima kompanija te na taj način aktivno traže zaposlenje, razvijaju poslovnu kreativnost i informisanost o tržištu rada. Održavanje Sajma, dvanaesti put, dokaz je kvaliteta koji je prepoznat od sve većeg broja studenata i diplomaca, ali i vodećih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Tokom dva dana posjetioci Sajma će imati priliku kroz neformalni razgovor s predstavnicima kompanija saznati koje kompetencije vode do stalnog zaposlenja, ali i kako doći do prakse ili posla u nekoj od kompanija učesnica Sajma. Predstavnici kompanija učesnica Sajma će imati priliku da uvide kompetencije mladih ljudi, spremnost na rad, dodatno učenje i napredovanje, a sve u cilju veće konkurentnosti na sve zahtjevnijem tržištu rada.

Ono što JobFAIR izdvaja od većine sajmova sličnog karaktera jeste što on pruža učesnicima priliku ostavljanja biografija tokom cijele godine u JobFAIR CV bazi , kojoj kompanije učesnice Sajma imaju pristup tokom cijele godine. Baza trenutno broji preko 3300 biografija koje su studentima i diplomcima uvijek dostupne za ažuriranje.

Svake godine, organizatori Sajma posebnu pažnju pridaju popratnim aktivnostima koje uveliko poboljšavaju kvalitet Sajma. Kako bi se studenti i diplomci ove godine mogli što kvalitetnije pripremiti za sami Sajam, ali i unaprijedili svoje lične i profesionalne kompetencije, već u mjesecu oktobru bit će održan program "JobFAIR '20 - Edukativni program", koji obuhvata webinare, podcaste, CV radionicu, LinkedIn radionicu te Radionicu poslovne komunikacije. Neke od tema webinara su Upravljanje vremenom, Motivacija+, dok će ostale teme biti najavljene u narednom periodu.

Radionica poslovne komunikacije je radionica koja pruža priliku studentima i diplomcima da poboljšaju svoje komunikacijske vještine. Uspješna i efektivna komunikacija je uvijek izazov za studente i diplomce koji tek koračaju poslovnim stazama.

Pored mogućnosti neformalnog razgovora s kompanijama tokom Sajma, posjetioci će imati priliku prisustvovati online prezentacijama putem kojih će se predstaviti kompanije učesnice Sajma. Zatim online radionice Career Speed Dating (CSD) i Open Space Technology (OST).

Career Speed Dating je radionica koja kroz jedinstven spoj razgovora za posao i speed date-a nudi mogućnost "odmjeravanja" između studenta ili diplomca i potencijalnog poslodavca u trajanju od samo 5 minuta. CSD omogućava studentima da se prvi put okušaju u razgovoru za posao sa predstavnicima željenih kompanija te se uz svoje vještine izdvoje iz mase. U ovoj kratkoj simulaciji poslovnog intervjua, posloavac može procijeniti kompetencije studenta i mogućnost njegovog prilagođavanjarazličitim situacijama. Ova radionica omogućava svim učesnicima da se suoče sa svojim strahom od poslovnog razgovora i lakše ga prevaziđu.

Open Space Technology je interaktivna radionica u kojoj studenti zajedno sa predstavnicima kompanija učestvuju u rješavanju predhodno definisanog problema s kojim se kompanije svakodnevno suočavaju. Predstavnici kompanija kroz teorijski i praktičan dio predstavljaju rad kompanije i tehnologije kojima se koriste pri rješavanju problema, a studenti imaju mogućnost iznošenja svojih kreativnih ideja i doprinesu lakšem rješavanju tih problema, ali i nauče nešto novo što im može u budućnosti koristiti.

Vrijeme održavanja online radionica, način za prijave, kao i sam koncept online Sajma bit će objavljeni na zvaničnoj web stranici projekta, www.jobfair.ba. Za sve ostale informacije možete pratiti profile JobFAIR '20 - Iskoristi svoju šansu! na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn.