Popratne aktivnosti tokom JobFAIR ‘19

Popratne aktivnosti tokom JobFAIR ‘19

Sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije "JobFAIR ‘19 - Iskoristi svoju šansu!" je najznačajniji projekat u organizaciji Udruženja studenata elektrotehnike Evrope, EESTEC LC Sarajevo. Ove godine se po jedanaesti put održava u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, 4. i 5. novembra, te kao i svake godine JobFAIR je tu sa vrlo zanimljivim i korisnim sadržajem za sve posjetioce.

Osnovni cilj JobFAIR-a je direktan kontakt između poslodavaca i studenata, razgovor sa predstavnicima različitih kompanija, te informisanje korisno za daljnje usavršavanje ličnog profila. Također, projekat stimuliše zapošljavanje mladih u uspješnim domaćim kompanijama, ali pruža i podršku mladima da započnu vlastiti biznis.

Osim prethodno navedenog sajamskog karaktera, JobFAIR ima i popratne aktivnosti u vidu prezentacija, edukativnog dijela i radionica OST (Open Space Technology) i CSD (Career Speed Dating).

Odskočna daska u poslovni svijet i prvi važan korak ka uspostavljanju radnog odnosa ili prijavljivanja na konkurse različitog tipa predstavlja pisanje CV-a. Naime, dobro napisan CV poslodavcu može biti presudan u određivanju budućeg poslovnog puta kandidata. CV/LinkedIn radionica je tu da Vam pomogne! Koncept ove radionice upravo i jeste edukacija o pisanju najboljeg mogućeg CV-a, koji će istaknuti sve Vaše kvalitete i upoznati Vas sa važnošću istog. Sadržaj ovogodišnje CV radionice, bit će posvećen i sve popularnijoj poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, pri čemu će učesnici radionice dobiti sve potrebne upute i savjete kako profesionalno kreirati LinkedIn profil.

Također, cjelokupni projekat JobFAIR pruža mogućnost ostavljanja biografije u CV bazu podataka, kojoj kompanije učesnice Sajma imaju pristup tokom cijele godine, a uz to svi oni koji su već ostavili svoj CV, imaju mogućnost da ga dopune i ažuriraju.

Open Space Technology predstavlja koncept interaktivne radionice čiji je cilj pristupiti određenoj temi iz više aspekata i pokušati doći do jasnijih zaključaka vezanih za istu. Ovaj koncept, studentima i predstavnicima kompanija, omogućuje prostor da skupa rade na rješavanju zanimljivih problema, koji su aktuelni u poslovnom svijetu i s kojima se kompanije svakodnevno suočavaju. Ovo je jedinstven i idealan način da kompanije predstave svoj način rada studentima te ih upoznaju sa tehnologijama koje se koriste, a uz to studenti imaju priliku doprinijeti kreativnom rješavanju problema i direktno razgovarati s predstavnicima kompanija.

Ukoliko želite obaviti kratki, petominutni, razgovor sa potencijalnim poslodavcem i odmjeriti Vaše mogućnosti, radionica Career Speed Dating je upravo tu za Vas. U kratkom vremenskom periodu poslodavac će biti u mogućnosti da ispita spremnost studenta na prilagodbu, snalažljivost, kao i njegove komunikacijske sposobnosti.

S druge strane, ukoliko želite poboljšati komunikaciju u poslovnom svijetu bez straha od nedorečenosti ili pogrešnog tumačenja izloženog, Radionica poslovne komunikacije je upravo ono što Vam treba. Radionica će biti realizovana kroz tri sesije, 28., 29., 30. oktobra i u ovom periodu ćete imati priliku da unaprijedite sljedeće vještine: 

- pravilno razumijevanje komunikacije - na koji način primati, organizovati i koristiti informacije iz okoline

- poboljšanje verbalne i neverbalne komunikacije - kako se prilagoditi razgovoru opažajući verbalnu i neverbalnu komunikaciju sagovornika

- poboljšanje stilova komuniciranja - kako prilagoditi svoju komunikaciju u odnosu na tip sastanka (jedan na jedan ili grupni sastanak).

U sklopu edukativnog dijela Sajma, osim navedenog, bit će održane i prezentacije kompanija, gdje će predstavnici istih imati priliku predstaviti rad kompanije potencijalnim zaposlenicima, poslovnim partnerima ili klijentima. Ovo je odlična prilika i mladima da se upoznaju sa radom i konceptom kompanija. Također, ovakva popratna aktivnost je još jedan od načina direktnog kontakta između studenta i poslodavca, kojim je moguće steći bolji uvid u potrebne vještine i kvalifikacije, a koje nudi ovogodišnji JobFAIR!

Sve ovo su razlozi zbog kojih ne smijete propustiti naš jedanaesti sajam zapošljavanja - JobFAIR ‘19, a o svemu navedenom možete pronaći više na zvaničnoj stanici www.jobfair.ba, kao i na Facebook, Instagram i LinkedIn profilima.